Så er der købt 29er

Scalpel29

Så er der købt ny mountainbike og valget er endnu engang faldet på Cannondale. Cannondale kom i 2012 med deres Scalpel serie som 29". Her har de valgt at lave en helt ny ramme som passer speciel t til 29" hjul. Hvis de bare havde smidt 29" hjul på en 26" ramme, var cyklen blevet alt for høj og alt for lang, det vil betyde at tyngdepunktet vil komme til at ligge forhøjt og cyklen vil blive for stor at komme rundt på.

Hvorfor så 29"? Hvis man har fulgt lidt med på diverse foras om MTB de sidste år, har man ikke kunne undgå at læse om 29". Rigtig meget af det der er blevet skrevet er positivet, jeg har faktisk stort set ikke læst noget negativt. Der er selvfølgelig nogle teoretiske ulemper ved de stor hjul, Bla. Vægt! Et hjulsæt til en 29er vejer bare mere end til en 26er og da dæk og fælg komme længere fra naven, vil vægten af disse ting også få en større faktor end på 26". Nå men nok om det, det kan man læse om så mange andre steder…

Jeg har købt en Cannondale Scalpel 2 29", den har jeg så fået "bygget" om inden levering. Hjulsættet den bliver leveret med vejer omkring 1.800 gram, men da jeg havde et hjulsæt på omkring 1.300 gram på min 26er, var det svært at skulle vende mig til tanken om så tungt et hjulsæt. Så jeg købte et Stans Race Gold hjulsæt, det vejer 1.350 gram. Jeg har altid været en stor fan af GribShifters så det skulle der selvfølgelig også på. SRAM er desværre ikke kommet med deres til 10speed endnu, så jeg har fået monteret en kopi indtil da, men de skulle komme i maj. Det er åbenbart ikke alle bremser i dag der passer sammen med GrinShiftes og det gør dem Scalpel 2 kommer med ikke. Så de er blevet opgraderet til SRAM XX.
Scalpel 2 leveres med Shimano gear , så det er også blevet skiftet til SRAM. Så er jeg til gengæld også ved at have den fedeste 29" jeg umildbart kunne forstille mig (inden for det budget jeg arbejder).

Cyklen er som sædvanlig købt hos Per P Cykler i Snejbjerg. Man kunne sikkert spare lidt ved at købe den på nettet, men for mig betyder det ALT at cyklen altid spiller MAKS, det er derfor rart at have forhandleren i nærheden. Da jeg fik min Scalpel 26", havde jeg problemer med gaflen, så var det super nemt at smide hele cyklen ud til Per P, som så fixede det, i stedet for selv at skulle pille gaflen af og sende den af sted. Det samme da min ramme knækkede.  Så jeg synes at man skal tænke sig rigtig godt om, inden man køber en cykel på nettet!

Første tur var en blandet tur på asfalt og ikke alt for meget teknisk i skoven. Men jeg er "solgt", den triller helt fantastisk! På min rute var der en jævn opkørsel med rigtig mange rødder, her kørt den op uden man følte at man blev bremset specielt meget. Når jeg har kørt der på min 26er, har det været rigtig tungt, da den har sunket noget dybere og derved er blevet bremset mere. Styret på scalpel'en er 70 cm hvilket som udgangspunkt ser alt for bredt ud! Men det giver en rigtig god magt over de store hjul! Min største frygt ved det brede styr, er at komme i kambolage med træerne, men på in første tur gav det ingen problemer (Jeg var igennem et par smalle passager).

Der er bare super meget fart i de store hjul! Jeg synes heller ikke at den var speciel hård at træde op i fart som jeg havde frygtet. I forhold til min 26" oplevede jeg et noget bedre greb i skovbunden, cyklen var som limet til underlaget hvilket fik mig til at ligge den mere ned i svingede. Alt i alt en super første tur det bliver spænde at teste den på et teknisk svært spor.

13 kommentarer til “Så er der købt 29er”

 1. Gravatar of claus kjær
  claus kjær
  Indsendt den 29. april 2012 kl. 15:36:40

  Hej.
  Jeg kan se at du har skiftet dine bremser for at få plads til gripshift. Jeg står i sammme situation og vil lige høre, hvad der gør at (avid elixir 9) ikke passer sammen med gripshift?

 2. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 29. april 2012 kl. 16:36:14

  Hej Claus
  Problemet er justeringsskruen i grebet, den gør at grebet skal sidde ca. 5 cm fra gribshifterne. Man skal derfor opgradere til mindst X0 for at konstruktionen i grebet er lavet til Gribshifters.
  Kan man acceeptere afstanden på de ca. 5 cm behøver man ikke at gøre noget :-)

  /Peter

 3. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 29. april 2012 kl. 17:08:53

  Hej igen.
  Jeg faldt lige over den her artikel som fortæller at der er et kit til eksisterende greb så de virker sammen med Gribshiftes: http://www.bicycling.com/mountainbikecom/bikes-gear/first-look-sram-s-10-speed-gripshift?page=0,1

  /Peter

 4. Gravatar of claus kjær
  claus kjær
  Indsendt den 30. april 2012 kl. 09:53:18

  Hej Peter.
  Mange tak for svarene. Det vil jeg undersøge nærmere. Ved nærmere eftertanke er det ikke det meste gennemtænkte fra srams side;)

  Claus.

 5. Gravatar of Mikkel Gier Larsen
  Mikkel Gier Larsen
  Indsendt den 3. maj 2012 kl. 13:13:28

  Hej Peter,
  Tillykke med din nye cykel :) Jeg har altid synes at Scalpel 29" ser ud til at være lidt en gyngehest at køre på, pga. den ser ud til at være meget blød i affjedringen osv. af en eller anden grund.
  Men hvad synes ud ellers om den ? er den meget "race" agtig at køre på eller er den meget blød i det ? :)
  Mvh Mikkel

 6. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 3. maj 2012 kl. 13:20:43

  Hej Mikkel
  Når man kommer fra en Scalpel 26" føles den til tider noget mere blød. Der hvor jeg mest har bemærket det, er når jeg har sat mig hårdt ned på sadlen så gynger den lidt, det har jeg aldrig oplevet på min 26".
  Tilgengæld oplevede jeg på min 26", at hvis jeg låst gaflen og trådte igenne op af en bakke, så gyngede den lidt bag til, det går min 29" ikke.
  Men jeg er super tilfreds, jeg kørt et meget teknisk og smalt spor i går og på grund af det brede styr (70 cm), kunne jeg smide den rundt i selv de skarpeste sving :-)
  Jeg skal nok prøve at få skrevet lidt mere om mine oplevelser :-)
  /Peter

 7. Gravatar of Mikkel Gier Larsen
  Mikkel Gier Larsen
  Indsendt den 3. maj 2012 kl. 14:08:26

  Hej Peter,
  Det lyder fedt nok :) Den ser i hvert fald godt ud :)

 8. Gravatar of søren lindgren hansen
  søren lindgren hansen
  Indsendt den 16. oktober 2012 kl. 19:45:57

  Hej peter .

  jeg tænker på at købe en Scalpel 29er er du stadig glad for din ,og er det en str m , er der plads til en 750 cl dunk i stellet ,og hvad er vægten på den . min pronghorn er lidt træt efter hånden .
  håber du kan hjælpe tak
  hilsen søren

 9. Gravatar of søren lindgren hansen
  søren lindgren hansen
  Indsendt den 16. oktober 2012 kl. 19:45:57

  Hej peter .

  jeg tænker på at købe en Scalpel 29er er du stadig glad for din ,og er det en str m , er der plads til en 750 cl dunk i stellet ,og hvad er vægten på den . min pronghorn er lidt træt efter hånden .
  håber du kan hjælpe tak
  hilsen søren

 10. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 16. oktober 2012 kl. 19:57:43

  Hej Søren

  Jeg er super glad for min Scalpel 29, jeg har svært ved at forstille mig noget der kør bedre :) Hvis jeg skal sige noget negativt om den, må det være der at man kun kan have en lille flaske i holderen. Derudover rager pedalarmene lidt dybere end de gjorde på min Scalpel 26, hvilket medføre at jeg af og til rammer en sten eller andet. Ud over de små ting er alt positivt !

  Som du kan læse er den bygget noget om og er derfor nede at veje ca. 10 kg. Jeg kan kun anbefale dig at købe en Scalpel 29er!

  /Peter

 11. Gravatar of Søren
  Søren
  Indsendt den 17. oktober 2012 kl. 21:38:55

  Tak Peter. Det lyder spændende ,
  Thor du den er hurtige end 26er.
  Lidt surt mht dunk , jeg køre nomal med 750 cl .
  Hilsen søren

 12. Gravatar of jesper riis
  jesper riis
  Indsendt den 12. februar 2013 kl. 14:06:35

  hejsa
  har bestlutte mig for en scalpel 3, 29' 2013 model, min højde er 183 cm, forhandlerne sagde forslog en størrelse L, men læste et sted hvor du skrev noget om den ik måtte være for stor, noget input vedr dette inden bestiller? pft

 13. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 12. februar 2013 kl. 14:19:29

  Hej Jesper
  Jeg er knap så høj som dig, jeg er 176 cm. For mig var en large for stor. Jeg mærkede det primært når jeg kørt i tekninsk krævende terræn. Men da du er over 180 cm lyder det umildbart meget rigtigt med en large.
  Jeg kørt 2 år på en large og det var først da jeg fik en medium, at jeg fandt ud af at det var det rigtig for mig, så helt galt kan det ikke gå ;-)

  /Peter

Skriv en kommentar

9 + 6 =