Valg af Mountainbike Part 1

cannondale.jpg

Et af de mest stillede spørgsmål i diverse fora er "hvilken MTB skal jeg købe", det vil jeg i en lille serie af blogposts prøve at give nogle retningslinjer for, ud fra de erfaringer jeg har gjort mig.

Hvis man er helt ny i sporten skal man gør sig klart at MTB ikke er nogen billig sport! Det er ikke bare at købe en cykel også tro, at der ikke kommer nogle udgifter, for det gør der. Specielt når man er begynder og ikke helt har styr på at skifte gear på de rigtige tidspunkter! Hvis man vil motionere så billigt som muligt skal man købe et par løbesko, eller måske en Racer cykel (Der er ikke så meget vedligeholdelse som ved MTB).  Jeg løber meget selv og før jeg begyndt på MTB var det min eneste "motionskilde", men på grund af mange skader prøvede jeg MTB, så jeg have noget at supplere med, og det har jeg bestemt ikke fortrudt! Det der tiltaler mig ved MTB, er at det ikke er så monotomt som Landevejscykling, Indorscykling (spinning) og løb. Man bliver nød til at koncentrere sig og det får fokus væk fra smerten, der kommer når man er i de høje pulszoner.

Igang med MTB

Når man skal i gang med MTB skal man have en cykel, og det er ikke altid nemt at vælge. Da jeg startede have jeg ikke prøvet det før, og da det ikke er særligt nemt at låne en cykel, så man kan prøve det, skal man som regel ud og investere. Men i hvilken prisklasse skal man vælge? Da jeg startede, var jeg meget i tvivl om jeg nu også ville komme af sted, hvis ikke jeg ville komme af sted, ville det være surt at have en dyr cykel stående. Så ved jeg godt at man kan bruge den som hverdagscykel, men det er nu engang ikke det den er bedst til. Min første cykel blev købt ved Bikediscount (Netshop i Tyskland) over "nettet", det var en Cube LTD CC, den kostede ca. 6.000,- inkl. Fragt. Jeg sparede ca. kr. 2 - 3.000,- i forhold til hvis jeg skulle have købet den i Danmark. Det at købe cyklen i Tyskland var en ganske smertefri proces, og jeg havde ingen besvær med handlen overhovedet. Problemet opstår først hvis der bliver en reklamationssag, så kan det blive en dyr og besværlig affære.

Min første tid med MTB

Mit første år som mountain bike rytter var dyrt! Jeg brugte en masse penge på kæde, kassetter, klinger, forskifter osv. Jeg havde ikke selv så meget mod på at lave min cykel, så den var ved cykelhandleren rimeligt tit. Jeg er også meget perfeksonistisk så min cykel skal spille maks. når jeg er ude og "træde". Jeg var alt i alt godt tilfreds med min Cube, men efter et par år skulle der ske noget nyt! Jeg fik solgt min Cube for kr. 5000,- hvilet var en ok handel. Jeg købte så en Cannondale Taurine som var sidste års model, det sparede jeg ca. 4.000,- på, denne gang blev cykelen købt hos min lokale "cykel pusher". Grunden til at jeg valgte at købe den lokalt, var på grund af alle de reparationer jeg havde haft med den gamle, nogle af disse reparationer, kunne måske have været gået under service og garanti J Jeg har også efterfølgende handlet lokalt, Jeg tror ikke at jeg kunne finde på at købe en dyre cykel for langt væk, men de sidste har jeg haft nogle problemer med gaflen, så det ville have været surt at skulle sende den, frem for bare at køre ud til cykelhandleren.

Når jeg råder andre i forbindelse med køb af "ny" mountainbike, forslår jeg som regel at man prøver at kigge i Den Blå Avis, nogen gange kan man være meget heldig at finde en rigtig fin cykel til billige penge. Man bare være opmærksom på hvor slidt sliddelene er (Klinger, kassette, kæde, dæk) og om gaflen er serviceret, udover det kan man som regel hurtigt se om der er passet godt på cyklen. Jeg har selv fundet min racer i Den Blå Avis, Der fik jeg en rigtig fin og velholdt racer til ca. ¼ del af ny prisen.

Cykeltyper

Hvis man ikke ved så meget om MTB, så er der meget man skal sætte sig ind i, når man skal købe cykel. Det man skal være opmærksom på er at få en cykel med "fjeder gaffel" og hydrauliske skivebremser. Jeg vil tro at man skal over en pris på ca. 5.000,- før man begynder at kunne få noget ordentligt. Der er rigtig meget at vælge imellem, også forskellige type MTB. Næste alle starter på en hardtail, på en hardtail er der kun affjedering foran, men man kan også få MTB med affjedring både for og bag (fullsuspension også kaldet "fully"), disse laves så igen som modeller med meget affjedring (TRAIL) og nogle med knap så meget affjedring (RACE). Grunden til at de fleste starter på en hardtail, er at prisen på en fullsuspension som regel starter ved ca. 15.000,-

Det her var første del af min serie omkring valg af mountain bike, I næste afsnit vil jeg skive om valg af udstyr mm.

6 kommentarer til “Valg af Mountainbike Part 1”

 1. Gravatar of Kenneth Jessen
  Kenneth Jessen
  Indsendt den 15. april 2011 kl. 15:31:31

  Mere tak.

 2. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 15. april 2011 kl. 22:44:53

  Hej Kenneth!
  stort at se at du er begyndt at interessere dig for mountain bikes :-) Jeg arbejder på en part 2, men det går desværre ikke så stærkt :-/ indtil da kan du måske bruge den her guide: http://www.motion-online.dk/diverse/udstyr/guide_til_koeb_af_mountainbike/
  Hvis du skal bruge noget hjælp, eller hvis vi skal trille en tur sammen må du endelig skrive!

  /Peter

 3. Gravatar of Kenneth Jessen
  Kenneth Jessen
  Indsendt den 5. juni 2011 kl. 00:18:26

  Hej igen.
  Kunne være kanont at trille en tur. Gerne.
  Jeg har valgt en "entry" model, cube analog disc.
  Ville egentlig have ventet til efter sommer for at se hvor Stor interessen stadig er der.
  Men det er sgu pisse fedt, så nu blev jeg nødt til at få en god cykkel.
  Jeg får den i næste uge.

  Hils.
  /kenneth

 4. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 5. juni 2011 kl. 15:37:47

  Hej igen!
  Det er også nu at det er fedt at køre mtb! Det er knap så sjovt når skoven er mudderet!! Sig til når du er klar så finder vi et fedt sted at gi den gas ;)

  /Peter

 5. Gravatar of Sanne
  Sanne
  Indsendt den 31. oktober 2015 kl. 19:39:17

  Hej:-) Jeg er ny mountainbiker men elsker det wauw... hvor fedt! Jeg kigger pt. på cykel og har lidt luret på Cannondale f29 4 carbon - sat ned fra 24.0000 til 14900... et scoope?! Er lidt i tvivl om jeg skal investerer så meget, men vil omvendt blive meget træt af at stå om et halvt år og føle at jeg skulle ha' købt noget bedre. Man skal jo ikke gå ned på udstyr vel;-) Kan man overhovedet få noget fedt til 10 eller derunder? Kender du noget til den lidt sjove forgaffel (lefty) på Cannondale?! Gode råd modtages gerne - tak;-) Kører pt. på en gammel lånt Scott aspect så glæder mig til at købe min egen. Har været hos alle forhandlere i Århus og alle snakker jo godt for deres... Uha svært.
  Kh Sanne

 6. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 31. oktober 2015 kl. 20:21:21

  Hej Sanne
  Tak for din kommentar.
  Det er altid svært hvor meget man skal investere :-) jeg startede på en CUBE til omkring 6.000, den kørte jeg på i et år og brugte ca. 6.000 på reparationer i det år, mest fordi at jeg ikke anede hvordan man skulle skifte gear rigtigt. Derefter købte jeg en MTB ala den som du har kig på og det fortrød jeg ikke :-) siden da er set kun blevet dyere :-/ men også sjovere :-)

  Der er rigtig mange fede cykler derude, jeg har kastet min "kærlighed" på Cannondale og har ikke kørt på andet de sidste 8 år. Lige nu køre Per P Cykler en tilbud på en F-SI Carbon 4, det er en super fed cykel hvor man får rigtig meget for pengene! Jeg køre selv på en F-SI Team, og det køre fantastisk (læs evt. Min anmeldelse her på sitet)
  http://www.perpcykler.dk/cykler/mountainbike/cannondale-29-m-f-carbon-4-medium-rep?filter=

  Held og lykke med din investering :-)

  /Peter

Skriv en kommentar

9 + 6 =