Cecilie tager 2. klasse igen

Vi har valgt at lade vores ældste datter Cecilie gå en klasse om, det har været en TegningMEGET svær beslutning som vi på ingen måde har fortrudt!

 

Børnehaven

Allerede da de i børnehaven skulle "indstilles" til skolen, talte pædagogerne om at Cecilie ikke var moden nok endnu til at komme i skole. Det blev vi selvfølgelig meget kede af at høre, for det ville så betyde, at hun ikke skulle starte i skole sammen med alle hendes kammerater. Børnehaven lavede nogle tests på hende frem til at skolen startede, og det endte med at de mente at hun nok alligevel var moden nok.

0. klasse

Hun startede i 0. klasse, da vi var til den første forældresamtale på skolen, nævnte hendes lære at vi burde overveje at lade Cecilie går 0. klasse om. Det var ikke lige det vi gerne ville høre igen. Vi blev enige med hendes klasselære om at se tiden an, og da de skulle i 1. klasse mente hendes lære at det nok skulle gå. Men at hun nok skulle fortælle Cecilies ny klasselære om problemet, så hun kunne være ekstra opmærksom på hende.

1. klasse

Cecilie startede i 1. klasse og fik en ny klasselære, hun skulle arbejde hårdt for at følge med, og hun havde meget svært ved det. Til forældresamtalen blev der "heldigvis" ikke nævnt noget om at hun skulle gå om, og da vi spurgte til det, sagde hendes nye klasselære at de ikke lod nogen gå om med mindre de havde sociale problemer. Vi var glade for at det med at gå nu ikke var aktuelt mere.

2. klasse

Da Cecilie startede i 2. klasse skulle hun have ny klasselære igen, da hende nuværende klasselære stoppede på skolen. I 2. klasse skulle Cecilie arbejde ekstra hårdt for at følge med, hun fik også en del specialeundervisning. til forældresamtalen i 2. klasse fik vi så meldingen igen, vi synes at Cecilie skal gå 2. klasse om! Denne gang blev der presset på fra hendes lære side, hun var ny på skolen, men havde haft gode erfaringer med at lade elever gå en klassetrin om, fra det sted hun havde været før. det var bestem ikke nogen let beslutning, og hvad ville Cecilie sige til det?

Det at gå om

Det at lade en elev gå et klassetrin om, i klassetrin der lå over 0. klasse var på skolen ikke rigtigt praktiseret før, derfor ville Cecilie blive lidt et enestående tilfælde, det gjorde ikke beslutningen nemmere. Jeg støvsugede nettet for information omkring det her emne, men jeg synes ikke at der var mange, der havde skrevet om deres erfaringer med at lade en elev gå et klassetrin om.

Cecilie har altid været glad for at gå i skole, men hun har ikke altid haft lige nemt ved at komme med i fællesskabet. Det var dog blevet bedre og bedre igennem årene. Det var faktisk blevet helt godt til sidst, og det gjorde ikke beslutningen nemmere. Hendes klasselære mente at hvis vi besluttede at hun skulle gå om, skule hun rykke ned så hurtigt som muligt. Grunden til det, var at der på det tidspunkt var ca. 3 måneder til sommerferien, og det bedste var at hun kunne falde til i den nye klasse inden sommerferien. Så skulle vi ikke bruge vores sommerferie til at bekymre os omkring det.

Konsekvenser

Ikke nok med at hun skulle gå en klasse om på skolen, så skulle hun også flytte afdeling på hendes FSO. I forbindelse med at hun var halvt igennem 2. klasse, skulle de nemlig "rykke op" i en anden afdeling. Men da vi havde meget fokus på at hun skulle være sammen med hendes nye klasse på FSO og til fritidsaktiviteter, så skulle hun også rykke tilbage til den afdeling hun lige var flyttet fra. Hendes FSO havde ikke erfaringer med lignende situationer, men de var meget imødekommende. Også til gymnastik ville hun komme til at "gå om", alt er inddelt efter klasse trin, så det er en ret omfattende beslutning. Vi havde en masse kommunikation med hende klasselære som var yderst behjælpsom i forbindelse med den svære beslutning. Hun forslog blandt andet at Cecilie kunne prøve at komme i "praktik" i 1. klasse, så vi kunne finde ud af hvordan hun passede ind.

Efter lange overvejelser kom vi frem til at hun skulle prøve at komme i praktik i 1.klasse, Cecilie viste stadig ikke at hun måske skulle rykke ned. Det gik super godt med det "praktik" ophold, det forgik ved at hun sammen med hendes klasselære besøgte en af 1. klasserne, og Cecilie deltog i undervisningen på lige fod med de andre elever. Eleverne fra den klasse hun var i praktik i var meget interesseret i Cecilie og hun havde en rigtig god oplevelse! På baggrund af dette traf vi så den endelige beslutning, Cecilie skulle tage 2. klasse om!

Fortælle Cecilie "nyheden"

Cecilie fik det at vide en søndag morgen, så vi havde en hel dag hvor vi alle kunne tale om det. Da vi fortalte Cecilie hvad der skulle ske, valgt vi at fortælle hende det på en så positiv måde som muligt, dvs. at vi fremhævede alle de positive ting som f.eks. nu vil det hele blive nemmere, hun ville få en masse ny venner, men havde selvfølgelig stadig de gamle. Cecilie modtog det rigtig flot, og blev slet ikke ked af det, som vi nok havde forventet. Det var en kæmpe lettelse! Nu skulle vi så have informeret alle fra hendes eksisterende klasse om hvad vi havde besluttet. Det var også lidt vemodigt for os at skule sige "farvel" til de andre forældre, for alle os forældre var efterhånden blevet rigtig gode venner, der havde været rigtig mange gode arrangementer, der havde gjort at vi alle havde fået et rigtig godt sammenhold.

Afsked med den gamle klasse
Vi sendte en e-mail rundt til alle forældre i klassen, for at fortælle om hvad der skulle ske og samtidig sige farvel. Det gave mange e-mails retur med en masse medfølelse og rigtig pæne ord. Vi havde planlagt sammen med hendes klasselære at hun skulle starte i den nye klasse midt på ugen, så ville hun havde et par dage i den gamle klasse til at få sagt ordentligt farvel.                     

Konklusion

Det gik 100% smertefrit for Cecilie at skifte klasse, hun blev simpelthen så godt modtaget i den nye klasse! Det er også som om at hun generelt er blevet mere glad i hverdagen. Vi tror at det er fordi at hun nu lige pludselig har fået mere overskud, da hun nu ikke skal bruge så mange kræfter på at følge med i det faglige.

Vi må sige at hendes gamle hendes klasselære har gjort et rigtigt godt stykke arbejde med at få Cecilie flyttet, det er gået meget bedre end vi havde turde håbe! Også alle andre som forældre i den gamle klasse har været en stor hjælp, Cecilies FSO har gjort meget for at Cecilie skulle falde godt til i hendes gamle afdeling igen. Det er simpelthen fantastisk når sådanne ting kan lade sig gøre på sådan en smertefrit måde! Der er efterhånden ved at være 3 uger siden at Cecilie er blevet flyttet, og vi har på ingen måde fortrudt vores beslutning!

 

8 kommentarer til “Cecilie tager 2. klasse igen”

 1. Gravatar of Lotte
  Lotte
  Indsendt den 11. november 2011 kl. 16:56:04

  1000 tak for din beretning om Cecilies skift. Står i samme situation med min søn, som også går i 2. klasse. Jeg har mange bekymringer ved det, men kan klart se nogle fordele ved det også, så det var dejligt at læse din positive oplevelse med din datter!

  (-: / Lotte

 2. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 11. november 2011 kl. 17:04:22

  Hej Lotte

  Tak for din kommentar :-) Det er ikke en sjov beslutning at skulle træffe, men det var det rigtige valg for os. Vi har på ingen måde fortrudt vores beslutning, Cecilie har taget det super flot og er stadig MEGET glad for sin nye klasse.

  Hvis i har nogen spørgsmål er i meget velkommen til at skrive en e-mail (home@pnr.dk ) eller ringe (6061 2308)!!

  /Peter

 3. Gravatar of Trine
  Trine
  Indsendt den 11. december 2015 kl. 22:55:01

  Tak for den gode beretning. Vi står i en lignende situation og hvor er beslutningen dog bare svær at tage. Vi er blevet anbefalet at vores dreng starter i 0. Klasse efter jul (han går pt. i 1. klasse) da han er meget umoden. Fagligt er han fint med og socialt har han altid fungeret rigtig godt, men pga. hans umodenhed er de andre børn begyndt at vælge ham fra. Han har ingen bedste ven i klassen og spiller lillebror rollen hvor alle skal få ham til at lade være med f.eks. at fjolle eller andre lidt uhensigtsmæssig ting. Som han selv siger det - så hader han opgaverne og når jeg spørger ham hvem hans bedste ven er i klassen, så svarer han Mads. Mads går i 0. Klasse og han er absolut også hans bedste ven, men alligevel holder han meget af sin klasse.
  Lærerne føler at det er overgreb hver gang de stiller 1. klasses krav til ham, da han virkelig giver udtryk for at han ikke magter det.
  Mange ting peger på at vi skal vælge at lade ham rykke i 0. klasse men hvis det ikke ændre på tingene er det jo bare mega øv. Ville bare sådan ønske at der var en garanti.
  Syntes at det med praktik i den nye klasse er en super ide, den har ingen af os vist tænkt på. Måske den lige skulle komme på banen.
  Endnu engang tak

  Mvh Trine

 4. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 13. december 2015 kl. 20:46:51

  Hej Trine
  Mange tak for dit indlæg.
  Som du kan læse så var det os der havde de største bekymringerne, vores datter tog det i stiv arm :-)
  Vi er stadig meget glade for den beslutning som vi tog dengang.

  /Peter

 5. Gravatar of Lene
  Lene
  Indsendt den 2. maj 2016 kl. 10:35:34

  Hej

  Tak for en super beretning, vi står selv med den store beslutning og skal vurdere hvad der er
  Det bedste for vores dreng. Han går pt i 1 klasse og tanken er han skal have et ekstra år her - han er helt med fagligt men har store sociale problemer, han har været en del syg da han var mindre og det er blevet et problem i skolen hvor der pludselig bliver stilt større krav.

  Hvordan er set så gået med jeres datter - hjalp det ekstra år for hende ?

  Vh lene

 6. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 2. maj 2016 kl. 19:20:37

  Hej Lene
  Mange tak for din kommentar :-)

  Ja det ekstra år har hjulpet, jeg tør ikke tænke på hvis ikke vi havde gjort det :-/
  Hun trives i dag godt i hendes nye klasse, men skal stadig arbejde hårdt for at følge med.

  Men det er bestemt ikke nogen nem beslutning, men for os gik alt "smertefrit" :-)

  De bedste hilsner
  Peter

 7. Gravatar of Anne
  Anne
  Indsendt den 26. marts 2018 kl. 18:53:25

  Hej Peter. Jeg kan se at det er nogle år siden i rykkede jeres datter og jeg tænker at hun må være ved at være igennem folkeskolen. Hvad har jeres erfaringer været med pubertet og det at være ældre end de andre? Og hvornår på året er jeres datter fra? Jeg overvejer at lade min datter gå 2. klasse om men hun i forvejen en af de ældste da hun er forårsbarn og desuden allerede på vej i puberteten. Har du nogle erfaringer her? Vh Anne

 8. Gravatar of Peter Nørregaard Rasmussen
  Peter Nørregaard Rasmussen
  Indsendt den 28. marts 2018 kl. 16:47:09

  Hej Anne
  Mange tak for din kommentar :-)

  Vores datter går nu i 9. Klasse, og næste år skal hun på True North efterskole. Det med at hun er ældre end dem hun går i klasse med, har på ingen måde været et problem. Hun kæmper stadig med det faglige, men hun er en knokler, så gør en stor indsats for at hænge på.

  Jeg har meget svært ved at forestille mig hvad der ville være sket hvis ikke hun havde gået et år om. Jeg ved at det er en ufattelig svær beslutning at træffe, men vi har ikke fortrudt vores beslutning.

  De bedste hilsener Peter

Skriv en kommentar

9 + 6 =